Til borger – Støtte i eget hjem

Socialpædagogisk støtte i eget hjem (§ 83 og § 85):

Det kan du forvente som borger

Har du fået bevilliget støtte i eget hjem efter Servicelovens paragraf 83 og/eller 85? Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om CentrumPlus’ socialpædagogiske støtte samt praktisk hjælp og personlig pleje i eget hjem.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål om CentrumPlus’ aktivitets- og samværstilbud

Praktiske spørgsmål

Kan jeg vælge, hvordan hjælpen foregår, så det passer bedst til mig?

Vi er forpligtede til at hjælpe dig med de behov, du har fået bevilliget støtte til. Men det er vigtigt, at du er tryg ved at få hjælp af os, og at det føles som en støtte for dig. Derfor tager vi en grundig snak med dig og dine pårørende/værge for at forstå, hvordan vi tilpasser hjælpen til dig og dine behov.

Vores medarbejdere har alle erfaring med at arbejde med voksne med autisme, så du kan roligt give udtryk for dine behov.

Kan jeg vælge, hvilke medarbejdere der kommer hos mig?

Vi har en grundig proces for at vurdere, hvilke faste støttepersoner der vil være et godt match for dig. Her ser vi på dine behov, ønsker og interesser, så støttepersonerne kan hjælpe dig bedst muligt.

Vores medarbejdere er gode til at opbygge trygge relationer til vores borgere, men hvis du oplever, at relationen med en medarbejder ikke fungerer, kan du altid tage fat i CentrumPlus’ ledelse. Så løser vi det enten gennem en dialog med dig og medarbejderen eller ved at finde en medarbejder, der passer bedre sammen med dig.

Hvordan ved jeg, hvad jeg selv skal gøre, og hvad hjælperne gør?

Vi laver sammen med dig et ugeskema, så du kan se, hvornår du selv skal lave en opgave, og hvornår vi kommer og hjælper dig med det.

Skal jeg selv tage initiativ, eller følger medarbejderne en fast plan?

Ud fra din bevilling og dine behov, ønsker og mål beslutter vi sammen, hvornår vi skal udføre eller hjælpe dig med de konkrete opgaver i hverdagen. Vi laver et ugeskema, så du er forberedt på, hvilken medarbejder der kommer, og hvornår vi gør hvad.

Kan jeg få en detaljeret plan over, hvornår og hvordan hjælpen foregår?

Ja, du får et ugeskema, så du tydeligt kan se, hvem der kommer hvornår, og hvad de skal hjælpe dig med. Vi visualiserer processen i opgaverne ved hjælp af tegninger og piktogrammer, så du er grundigt forberedt, inden vi går i gang.

Kan jeg sige nej til en aktivitet, hvis jeg ikke har overskud?

Ja, det kan du. Så laver vi bare en ny aftale om, hvornår vi gør det.

Du har altid ret til at sige nej til den hjælp, du bliver tilbudt. Du har også ret til at trække dit samtykke til en hvilken som helst støtte tilbage. Det er dit hjem og dit liv.

Socialpædagogisk støtte (§ 85)

Hvad indebærer socialpædagogisk støtte helt konkret?

Når du får socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85, kommer vores medarbejdere hjem til dig og støtter og rådgiver dig, så du kan klare din tilværelse selv. Medarbejderne hjælper dig med at forstå, strukturere og udføre de opgaver, der opstår i hverdagen, så de bliver lettere for dig at klare selv

Hvad kan I støtte mig i?

Vores socialfaglige medarbejdere tager udgangspunkt i de ønsker, der er formuleret i din bevilling, samt i en samtale med dig og dine pårørende om, hvad du konkret har brug for støtte til i hverdagen. De kan for eksempel støtte dig i at:

  • blive mere selvstændig
  • få struktur i din hverdag
  • planlægge din økonomi
  • opsøge og deltage i fællesskaber
  • tage eller bevare kontakt til andre
  • håndtere uforudsigelige situationer
  • forstå og håndtere sociale situationer
  • forstå breve og beskeder fra kommunen
  • kommunikere med myndigheder og andre institutioner.

Praktisk hjælp og personlig pleje (§ 83)

Hvad indebærer praktisk hjælp og personlig pleje helt konkret?

Når du har fået bevilliget praktisk hjælp og personlig pleje efter Servicelovens § 83, kommer dine støttepersoner hjem til dig og hjælper dig med at udføre konkrete opgaver i hverdagen.

 

Hvad kan jeg få hjælp til?

Hjælpen til praktiske opgaver og personlige pleje tager altid udgangspunkt i en konkret vurdering af dit behov. Nogle opgaver skal du måske have meget hjælp til, mens du kan klare andre med mindre støtte. Opgaver, du kan få hjælp til, er for eksempel:

Personlig pleje: bade, børste tænder, klippe negle osv.

Sikkerhed: skabe et sikkert hjemmemiljø, fx undgå faldulykker

Ernæring: hjælp til at spise, lave madplan, købe ind, lave mad osv.

Rengøring og praktiske opgaver: støvsuge, vaske gulve, rydde op, vaske tøj og andre funktionelle opgaver for at sikre et ordentligt, sundt og beboeligt hjem

Mobilitet og transport: hjælp til at komme til og fra aftaler, bevæge sig rundt i huset eller udenfor osv.

Kommunikation: udtrykke dine behov, kommunikere med myndigheder, pårørende m.fl.

Hvordan foregår det, når jeg skal have hjælp til rengøring eller madlavning?

Du og din støtteperson taler om, hvad der skal gøres. Støttepersonen kan vise dig processen ved hjælp af tegninger og piktogrammer, og sammen finder I ud af, hvor meget støttepersonen skal hjælpe dig med opgaven.

Kan jeg få støtte til at lave mad selv, hvis jeg vil det?

Ja, din støtteperson inddrager dig i opgaverne i det omfang, du magter det.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg har svært ved at lade andre røre mine ting eller lukke nye personer ind?

For at vi kan yde den hjælp, du er berettiget til, har vi brug for, at du giver os lov til at komme i dit hjem og gøre de ting, der er nødvendige. Men vi forstår godt, at det nogle gange kan være svært eller føles utrygt.

Du vil få to-tre faste støttepersoner, der kommer hos dig, så I lærer hinanden godt at kende. Vi inddrager dig i processen for hver opgave og forbereder dig på, hvad der kommer til at ske. Hvis du er utryg ved noget, finder vi sammen ud af, hvordan vi kan hjælpe dig bedst muligt.

Kan jeg få hjælp til personlig hygiejne uden at føle mig utryg?

Vi forbereder dig på opgaven inden og visualiserer, hvad der skal foregå, så du kan føle dig tryg ved at give din accept. Vores socialfaglige medarbejdere er altid opmærksomme på ikke at overskride dine grænser, og du kan til hver en tid afvise hjælpen.

Tryghed og forudsigelighed

Får jeg en fast kontaktperson, eller er det forskellige medarbejdere?

Hos CentrumPlus er det de samme to til tre faste støttepersoner, der altid kommer hos dig, så det er trygt for dig at have dem på besøg i dit hjem.

Du er også altid velkommen til at tage fat i koordinatoren for støttetilbuddet eller i CentrumPlus’ faglige leder, hvis du har mere generelle spørgsmål eller vil have ændret noget.

Kan jeg få en oversigt over, hvem der kommer hvornår?

Ja, du får et ugeskema, hvor du tydeligt kan se, hvilken af dine faste støttepersoner der kommer og gør hvad hvornår.

Hvad sker der, hvis en medarbejder bliver syg? Får jeg besked i god tid?

Det er ikke altid muligt at give besked i god tid, når en medarbejder bliver syg. Vi sikrer dog, at det er en af dine andre faste støttepersoner, der kommer i stedet, så det er en, du er tryg ved.

Tryghed og forudsigelighed

Hvordan sikrer I, at hjælpen bliver givet på den måde, jeg har brug for?

Typen og omfanget af den hjælp, vi må give, er defineret i din bevilling, men du er med til at bestemme, hvordan vi hjælper dig, så længe det dækker dine grundlæggende behov.

Vi starter altid et samarbejde med en grundig snak med dig og dine pårørende om dine ønsker, behov og præferencer. Herefter holder vi hver måned et opfølgende møde med dig, dine støttepersoner og en koordinator for at høre, hvad der går godt, og om vi skal justere på noget. På den måde sikrer vi løbende kvaliteten af tilbuddet.

Hvem kan jeg kontakte, hvis jeg føler, at noget ikke fungerer?

Du kan kontakte din koordinator eller den faglige leder af CentrumPlus, hvis noget ikke fungerer.

Hvis du er mere tryg ved det, kan du også snakke med din støtteperson, din værge eller pårørende eller med din sagsbehandler i kommunen, som så kan tage problemet op med os.

Kan jeg få hjælp til at klage, hvis jeg ikke er tilfreds?

Ja, dine støttepersoner kan hjælpe dig med at klage, hvis du ikke er tilfreds med omfanget eller typen af den støtte, du har fået bevilliget.

Hvis du er utilfreds med CentrumPlus’ konkrete tilbud, kan du enten tage en snak med vores faglige leder eller kontakte din sagsbehandler hos kommunen, der også kan hjælpe dig med en klagevejledning.