Til myndighed – Metoder
Faglige metoder hos CentrumPlus
Vores specialiserede socialpædagogiske støtte til voksne med autisme hviler på et solidt fagligt fundament. Vi arbejder ud fra en neuropædagogisk tilgang og inddrager relevante metoder efter behov. Dem kan du læse mere om her.

Vores pædagogiske praksis er
Anerkendende
Relations-pædagogisk
Ressource-fokuseret
Recovery- og rehabiliterings-orienteret

Det neuropædagogiske fundament
Den neuropædagogiske tilgang er den røde tråd gennem vores socialpædagogiske praksis i vores aktivitets- og samværstilbud, såvel som når vi yder støtte i eget hjem. Neupædagogikken er fundamentet for at forstå udfordringer og støttebehov for målgruppen af voksne med autisme, og målrette den pædagogiske indsats.
Vi arbejder anerkendende, relationspædagogisk, ressourcefokuseret og recovery- og rehabiliteringsorienteret:
- Anerkendende: Vi ser borgeren som et ligeværdigt individ og gør os umage med at se og anerkende den gode intention hos borgeren.
- Relationspædagogisk: En tryg relation er fundamentet for, at borgeren kan udvikle sig. Derfor har vi fokus på at opbygge tillid i relationen til borgeren og gøre os til specialister i, hvad der udgør en god relation for den enkelte.
- Ressourcefokuseret: Vi ser borgeren som en med ressourcer, ikke som en med problemer, og vi fokuserer på at vedligeholde og udvikle det, borgeren kan, inden for zonen for nærmeste udvikling.
- Recovery- og rehabiliteringsorienteret: Vi tager udgangspunkt i borgerens drømme og ønsker og inddrager borgeren aktivt i tilrettelæggelsen af den socialpædagogiske støtte.
Et skærmende miljø
Ud fra vores viden om målgruppens behov har vi skabt et skærmende miljø, hvor borgeren får 1:1 støtte af et lille team af faste støttepersoner og har mulighed for samvær med andre borgere i små grupper. Borgerne har også adgang til et afspændingsrum, hvor de kan trække sig væk, hvis de føler sig overstimulerede i løbet af dagen.

Recovery-orienteret rehabilitering
Recovery-orienteret rehabilitering hviler på otte principper, der danner et samlet mindset, som vi arbejder ud fra:
- Vi tager udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme
- Vi fokuserer på borgernes ressourcer
- Vi inddrager borgernes netværk og de almene fællesskaber
- Vi møder borgerne med åbenhed, tillid og respekt
- Vi hjælper borgerne så tidligt som muligt
- Vi arbejder koordineret med borgernes samlede livssituation
- Vi følger op, så indsatsen altid er den rette
- Vi bruger viden og metoder, der virker.
I forhold til autisme handler recovery om at øge livskvaliteten og skabe mening i tilværelsen. Det er en individuel proces, som vi som fagpersoner kan understøtte med en målrettet, vidensbaseret rehabiliteringsindsats, der tager afsæt i personens livssituation og deres egen forestilling om et godt liv.
Recovery-orienteret rehabilitering kommer også i spil i forhold til komorbide diagnoser som stress, angst, depression, OCD, ADHD, psykisk udviklingshæmning, epilepsi, søvn- og spiseforstyrrelser, Tourettes, personlighedsforstyrrelser m.fl.
Vores pædagogiske værktøjskasse
Autisme er en kompleks størrelse, der kommer til udtryk på lige så mange forskellige måder, som der findes mennesker med autisme. Derfor har vi en veludrustet pædagogisk værktøjskasse, så vi kan vælge netop de redskaber og metoder, der støtter den enkelte borger bedst.

KRAP
Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Praksis
Alle vores medarbejdere bliver efteruddannet i den praksisorienterede metode KRAP (Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Praksis). Metoden giver os en dybere forståelse af den enkelte borgers kognitive funktioner og ressourcer, så vi kan matche opgaver og ansvar til deres ressourcer, funktionsevne og mestring.
Med udgangspunkt i KRAP arbejder vi ressourcefokuseret og anerkendende. Vi ser altid borgeren som en, der kan, og vi inddrager borgerne aktivt i tilrettelæggelsen af aktiviteter og den socialpædagogiske støtte. Vi holder blandet andet borgermøde fire gange om året, hvor borgerne i aktivitets- og samværstilbuddet kan komme med deres ønsker til, hvad vi skal lave i det kommende kvartal.
TEACCH
Struktur, forudsigelighed og visuel støtte
Vi bruger den internationalt anerkendte autismepædagogiske metode TEACCH til at understøtte arbejdet med at vedligeholde og udvikle borgerens ressourcer og funktionsevne.
TEACCH står for Treatment and Education of Autistic and Communication-handicapped Children. Metoden har til formål at skabe et roligt læringsmiljø gennem struktur, forudsigelighed og visuel støtte for borgeren.
Som supplerende værktøjer bruger vi blandt andet Time timere til at afgrænse dagens opgaver, PECS-metoden og KAT-kassen til visuel kommunikation samt et overskueligt årshjul og individuelle ugeskemaer, der danner en klar ramme om vores aktiviteter.


Visuelt årshjul
Vores årshjul viser de temaer og traditioner, som vi arbejder med hen over året. Tilbagevendende aktiviteter og traditioner giver genkendelighed og forudsigelighed i hverdagen.

PECS: billedbaseret kommunikation
PECS (Picture Exchange Communication System) er en billedbaseret kommunikationsmetode til mennesker med komplekse kommunikationsbehov. Metoden kan forbedre borgernes sprogudvikling og lære dem at kommunikere selvstændigt med andre gennem billeder, symboler m.v.

KAT-kassen
KAT står for Kognitiv Affektiv Træning. KAT-kassen er en praktisk samling af konkrete værktøjer til at hjælpe borgeren med at forstå og udvikle kommunikation om tanker, følelser, handlemønstre og sociale relationer.

Jeg-støttende samtaler
Vi støtter borgerne i at sætte ord, billeder og stemninger på deres følelser. Den jeg-støttende samtale kan bekræfte borgeren i at føle sig værdsat og anerkendt og kan gøre det lettere for borgeren at rumme egne og andres følelser.
Sådan forebygger og håndterer vi udadreagerende adfærd
Al adfærd er kommunikation, også udadreagerende adfærd, der typisk er et udtryk for, at en borger bliver overvældet af sine følelser eller stimuli i omgivelserne. Vores neuropædagogiske tilgang, grundige relationsarbejde og skærmende miljø forebygger langt hen ad vejen udadreagerende adfærd hos vores borgere, og vi hjælper den enkelte borger med at udvikle strategier til at håndtere de situationer, der er svære for netop dem.
Hvis en borger kommer i affekt, bliver vi hos borgeren og hjælper dem til at finde tilbage i balance ved at holde vores eget nervesystem i ro, så vi er en tryg støtte for dem, også når de har det svært.