Til borger – Aktiviteter hos os
Aktiviteter hos CentrumPlus
Det kan du forvente
Har du fået plads i vores aktivitets- og samværstilbud, eller overvejer du, om det er her, du skal være? Så har du sikkert en masse spørgsmål. Herunder har vi samlet svarene på de spørgsmål, vi oftest får fra andre borgere om aktivitets- og samværstilbuddet hos CentrumPlus.

-årige borgere
pladser
støtte
faste pædagoger
FAQ
Ofte stillede spørgsmål om CentrumPlus’ aktivitets- og samværstilbud

Om tilbuddet
Hvad er et aktivitets- og samværstilbud?
Et aktivitets- og samværstilbud kaldes også for beskyttet beskæftigelse og er et dagtilbud tilpasset mennesker med særlige støttebehov. Tilbuddet hos CentrumPlus er særligt rettet mod voksne med autisme.
Hvilken støtte får jeg?
Du bliver tilknyttet to til tre faste socialfaglige støttepersoner, så de kan lære dig godt at kende. En af dem vil altid være i tilbuddet til at støtte dig i aktiviteterne og i samværet med de andre borgere, og det er også dem, der er dine kontaktpersoner hos os.
Hvor mange personer er der i gruppen?
Vi har otte borgere i vores dagtilbud. Hver borger har desuden en støtteperson, så I er 16 personer i alt.
Vi tilrettelægger hver borgers skema sådan, at du dagen igennem har mulighed for at trække dig væk til et rum for dig selv eller sammen med din støtteperson, hvis du har brug for det.
Hvem er de andre borgere i tilbuddet?
De andre borgere, der bruger tilbuddet, er voksne mennesker med autisme mellem 18 og 55 år.
Ligesom dig har de brug for at være i et trygt miljø, hvor de kan styre, hvor mange mennesker, lyde og andre sansepåvirkninger de er omgivet af. Og ligesom dig vil de gerne have en meningsfuld hverdag, hvor de kan dyrke deres interesser og være sammen med få, velkendte personer.
Hvordan starter jeg i tilbuddet?
Når vi er blevet enige med dig og din sagsbehandler om, at du skal være i vores aktivitets- og samværstilbud, kommer dine faste støttepersoner på besøg hos dig, så I kan lære hinanden at kende. Du kan spørge dem om alt det, du har brug for at vide om tilbuddet, og du kan se billeder af lokalerne og nogle af aktiviteterne.
Når du er klar til det, kommer du hos os nogle timer om dagen, til du har vænnet dig til dagsrytmen og de andre borgere. I løbet af ca. to uger er de fleste klar til at komme og være med i aktiviteterne på fuld tid.
Hvilke aktiviteter kan jeg lave?
Vi laver sammen med dig et aktivitetsprogram, der passer til dig og dine interesser. Der er mange muligheder både i huset og i lokalområdet, og vi gør, hvad vi kan, for at imødekomme dine ønsker.
Andre borgere hos os svømmer for eksempel et par gange om ugen, tager en cykeltur på vores tandemcykel, tegner og maler, spiller fodbold, musik eller spil, hjælper med madlavning og rengøring eller laver mindfulness-øvelser og afspænding. Vi tager også på fælles ture ud af huset. Vi har for eksempel været på Den blå planet og på tur til en safaripark.
Er der mulighed for at lære nye færdigheder?
Vi har fokus på at vedligeholde og udvikle de ressourcer, du kommer med. Vi sammensætter dit aktivitetsprogram, så der både er nogle trygge aktiviteter, som du allerede mestrer, og nogle aktiviteter, hvor du har mulighed for at øve og udvikle dig. Har du mod på at lære nye færdigheder, er vi klar til at støtte dig og tage det i dit tempo.
Kan jeg få støtte til at udvikle sociale kompetencer?
Samvær med andre er en vigtig del af vores aktivitets- og samværstilbud, men altid tilpasset dine behov. Dine faste støttepersoner hjælper dig med at indgå i samværet med de andre borgere og udvikle dine sociale kompetencer i konkrete situationer, ligesom vi har forskellige værktøjer til at træne kommunikation med og forståelse af andre.
Hvordan bliver min udvikling og trivsel evalueret?
Sammen med dig, dine pårørende og din sagsbehandler sætter vi nogle udviklingsmål, der giver mening for dig.
Din støtteperson skriver hver dag ned i et dagbogsprogram, hvordan dagen er gået, hvad I har lavet, og hvad du har øvet dig på og mestret. På den måde kan vi følge din udvikling, og du og dine pårørende kan få helt konkrete eksempler på, hvor du har rykket dig i forhold til dine udviklingsmål.
Hvornår kan jeg komme og lave aktiviteter?
Efter en rolig opstart på ca. to uger kommer du mandag til fredag klokken 8.00 til 15.00 og laver sjove, hyggelige og meningsfulde aktiviteter sammen med din faste støtteperson i trygge rammer.
Tryghed og forudsigelighed
Er der mulighed for at prøve det af, før jeg starter fast?
Du kan efter aftale komme og besøge os sammen med din værge eller dine pårørende og høre, hvad vi kan tilbyde dig af aktiviteter. Du må gerne komme på besøg, inden du har fået et endeligt tilbud fra kommunen.
Og husk, at hvis du ikke trives i aktivitetstilbuddet, har du ret til at bede om et andet, der passer bedre til dig.
Kan jeg få en detaljeret plan for dagen/ugen/måneden?
Du får et ugeskema, så du ved, hvornår du skal hvad hver dag. På vores årshjul, som hænger på væggen i vores lokaler, kan du se, hvilke overordnede temaer vi arbejder med hver måned.
Kan jeg have min egen dagsstruktur, eller skal jeg følge en fast plan?
Du har dit eget skema med aktiviteter for ugen og holder pauser, når du har brug for det.
Hver ugedag har desuden et aktivitetsfokus:
- Mandag: Sansestimulerende aktiviteter
- Tirsdag: Fysiske aktiviteter
- Onsdag: Kreative og musiske aktiviteter
- Torsdag: Sociale aktiviteter
- Fredag: Oplevelsesaktiviteter
Du kan sagtens lave kreative eller fysiske aktiviteter flere dage om ugen, men ved at sætte særligt fokus på én type aktiviteter hver dag sikrer vi systematisk variation og styrker samværet i gruppen.
Hvordan bliver ændringer kommunikeret til mig?
Vi bestræber os på at give dig og dine pårørende eller din værge besked om ændringer i god tid, enten ansigt til ansigt, over telefonen eller på mail.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan overskue en aktivitet?
Det er helt i orden at være utryg ved en aktivitet. Din støtteperson hjælper dig med at finde ud af, hvad der skal til, for at du er tryg: om du skal have mere støtte til aktiviteten, om du har brug for at nærme dig aktiviteten gradvist, eller om I skal lave en anden aktivitet, du er mere tryg ved.
Hvordan ser en typisk dag i tilbuddet ud?
Den fælles ramme for dagene i dagtilbuddet ser sådan ud:
07.45-08.00: Du og de andre borgere ankommer og sætter jer klar
08.00-11.30: Individuelle aktiviteter med støtteperson
11.30-12.00: Fælles frokost
12.00-15.00: Individuelle aktiviteter, udflugter eller sociale aktiviteter
15.00-15.15: Du og de andre borgere pakker sammen og tager hjem
Hver borger har sit eget individuelle aktivitetsskema, og du vurderer sammen med din støtteperson, hvornår du har brug for at holde pauser i løbet af dagen, og hvornår du har brug for at trække dig fra fællesrum.
Er der faste pauser, og hvordan foregår de?
Vi holder frokostpause samtidig klokken 11.30, men ellers er det op til dig og din støtteperson at vurdere, hvornår du har brug for pauser i løbet af dagen, og hvad du har brug for i din pause.
Hvordan håndterer I sanseforstyrrelser og overstimulering?
Det er forskelligt fra person til person, hvad der er brug for, når sanseindtryk bliver for voldsomme. Derfor har vi flere muligheder for at skærme dig.
Nogle af vores borgere har for eksempel gavn af at:
- tage høreværn på, når lydene bliver for påtrængende
- trække sig til vores afspændingsrum, når de har brug for ro
- lave individuelle aktiviteter i et lukket rum sammen med deres støtteperson.
Dine faste støttepersoner hjælper dig med at finde de bedste metoder til at håndtere situationer, hvor du bliver overstimuleret.

Praktiske spørgsmål
Hvordan kommer jeg til aktivitetstilbuddet?
Det kan enten være os, der sørger for transporten, eller du kan få bevilliget anden form for transport til aktivitetsstedet. Er du i tvivl om, hvad du har ret til, hjælper vi gerne med at finde ud af det.
Se adressen her
Hvad skal jeg medbringe?
Du behøver normalt ikke at medbringe noget. Hvis nogle af dine aktiviteter kræver, at du har noget særligt med, fx badetøj og håndklæde til en tur i svømmehallen, forbereder din støtteperson dig på det i god tid, og vi skriver det ind i dit ugeskema.
Hvordan fungerer måltider – skal jeg selv have madpakke med?
Vi laver frokost og spiser sammen i huset hver dag, så du behøver ikke have madpakke med. Fredag bager vi desuden boller om formiddagen.
Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg og ikke kan komme?
Din værge eller dine pårørende skal give besked til lederen af dagtilbuddet, som siger det videre til støttepersonen.
Find kontaktinformationer her
Er der mulighed for at deltage delvist, hvis jeg ikke vil komme hver dag?
Flere af vores borgere har brug for at vænne sig til dagtilbuddet gradvist, og det hjælper vi dig selvfølgelig med, ligesom din støtteperson hjælper dig med at få hverdagen i tilbuddet til at fungere.
Kvalitet og klagemuligheder
Hvordan sikrer I, at aktiviteterne passer til det, jeg kan og har lyst til?
Vi starter altid et samarbejde med en grundig snak med dig og dine pårørende om dine ønsker, behov og præferencer. Dine støttepersoner tilpasser dit ugeskema, hvis der er særlige aktiviteter, du får lyst til at prøve.
Vi holder hver tredje måned et borgermøde, hvor du og de andre borgere i tilbuddet kan komme med ønsker til, hvilke aktiviteter og udflugter vi skal lave sammen. På den måde sikrer vi løbende kvaliteten af tilbuddet.
Hvad sker der, hvis jeg ikke trives i tilbuddet?
Hvis du ikke trives i aktivitetstilbuddet, opfordrer vi dig og dine pårørende til at tale med os om det. Vi vil først undersøge, om vi kan tilpasse tilbuddet bedre til dine behov. Kan vi ikke det, bør I tale med din sagsbehandler hos kommunen om at finde et andet tilbud.
Hvem kan jeg kontakte, hvis jeg føler, at noget ikke fungerer?
Du kan kontakte den faglige leder af CentrumPlus, hvis noget ikke fungerer. Hvis du er mere tryg ved det, kan du også snakke med din støtteperson, din værge eller pårørende eller med din sagsbehandler i kommunen, som så kan tage problemet op med os.
Kan jeg få hjælp til at klage, hvis jeg ikke er tilfreds?
Hvis du er utilfreds med CentrumPlus’ tilbud, kan du enten tage en snak med den faglige leder eller kontakte din sagsbehandler hos kommunen, der også kan hjælpe dig med en klagevejledning.
